Voetbalplaatjes

In 1970 begon het. Ik was 10 jaar, de leeftijd waarop je actief lid kon worden van een voetbalclub. Er werden voor die leeftijdsgroep nog geen competitiewedstrijden georganiseerd waardoor het wekelijkse hoogtepunt de woensdagmiddag training was. Alle jongetjes, het waren toen alleen jongetjes, verzamelden op het echte veld achter de kantine. Warmlopen bestond uit drie rondjes om het veld waarbij de bochten toen al werden afgesneden. Daarna twee teams maken en op een echt veld met echte doelen een partijtje. Het duurde weken voordat ik mijn eerste doelpunt maakte.

Interesse in voetbal in 1970 betekende ook de glorieuze Europacup wedstrijden van Feyenoord op tv volgen. Ik was dus al Feyenoord fan voordat mijn vader me meenam naar de eerste thuiswedstrijd van NAC. Staanplaats beetje schuin achter het doel aan de zijde van de Beatrixstraat in het eerste seizoen waarin een soort van hekwerk als afrastering rond het veld was geplaatst. Indrukwekkende keepersacties vlak voor je neus. Jan van Beveren, Pim Doesburg, Piet Schrijvers, Nico van Zoghel, Peter vd Merwe en iets later Jan de Jong hebben er ongetwijfeld aan bijgedragen dat ik iets later ook ´op doel´ wilde staan. Op die leeftijd verzamelde je naast postzegels uiteraard ook voetbalplaatjes. Begin jaren 70 enkele van de Vanderhout albums volgespaard. De slordig geproduceerde albums, met foutieve naamsvermelding, slecht ingekleurde afbeeldingen en plaatjes die een andere persoon dan de beloofde speler toonden waren razend populair. Ik verzamelde niet alleen de plaatjes maar ook de handtekeningen. Na de thuiswedstrijden van NAC stond ik vaak met een groepje van gemiddeld zo´n 25 medeverzamelaars te wachten onder de tribune tot één voor één de spelers van de tegenpartij uit de dampende kleedkamer kwamen. De krabbels op sommige plaatjes in de albums zijn allemaal door de betreffende speler gezet. Vooral in de winterperiode was het belangrijk om meerdere balpennen bij je te hebben. Een door de kou weigerende balpen was catastrofaal voor de verzamelaar.

In de `blijf thuis weekenden` van 2020 heb ik de opbergdoos met voetbalparafernalia uit mijn jeugd weer eens geopend. Naast de Vanderhout albums en nog heel veel dubbele plaatjes bestond mijn jeugdverzameling ook uit ansichtkaarten van spelers en elftallen, zelfgemaakte plakboeken met handtekeningen, oude voetbalboeken, elftalposters uit de PEP, de Goal, de VI en de 1-0 en toegangskaarten. Een selectie uit de oude voetbaldoos heb ik gedigitaliseerd en hier tentoongesteld. Ik heb niet de ambitie om het uit te breiden op het onderdeel 'NAC jaren 70' na. Ik ben altijd geinteresseerd in het ruilen of kopen van voor mij interessante NAC verzamelstukken uit de periode 1970-1975. Mail gerust: info@joepvonberg.nl

 

VerzamelSites

sites van verzamelaars die absoluut de moeite waard zijn: 

Voetbalhelden op papier

NAC verzamelsite

Mijn voetbalnostalgie

Historie betaald voetbal

Monty plaatjes

Voetbalplaatjes