#09 Maartensdijkse Acht

TEKST Chris Reinders BEELD Joep von Berg

Dit is niet de kopgroep. Zeker niet het volledige peloton. Dat er nog meer renners meedraaien door de straten van Maartensdijk , blijkt duidelijk uit de houding van het publiek . Vol verwachting zijn de hoofden in de richting van het parcours gedraaid. Er staan niet al te veel toeschouwers op dit punt. De trottoirs zijn behoorlijk leeg. En van enig enthousiasme is bij deze mensen nauwelijks sprake. Of bewaren ze dat voor hun plaatsgenoot, en latere winnaar, Kyle Agterberg.

Opvallend is de fiets in het midden van de foto. Die met dat groene krat. Algemeen bekend, bij de afvalinzameling is dat de kleur voor gft-restanten. Het zal toch niet zo zijn dat iemand met weggegooide etenswaren als half afgekloven lamskoteletjes, restjes gaar gekookte bloemkool of slechts mondjesmaat aangeroerde kippendijen  rondfietst. Wel logisch dat er dan weinig mensen in de buurt van de fiets staan. De genoemde restanten gaan na een tijdje immers gigantisch meuren. Of is het de fiets van de man met dat gele/oranje jackje aan. Een veiligheidsdriehoekje achterop geplakt. In het krat EHBO-spullen? Verbandgaas, pleisters, een flesje jodium en aspirientjes? Of moeten we een heel andere kant op denken? Rollen met afzettape, misschien? Of wat dien je als vrijwillige beveiliger nog meer mee te nemen naar de koers?

De man links op de foto heeft die typische ‘foto maken met een mobieltje’-houding. Het bovenlichaam lichtjes naar achteren hellend en de telefoon een half metertje van zich af houdend. Hij heeft geen sokken aan. Het kan natuurlijk zijn dat hij door het getetter – overal hingen luidsprekers in Maartensdijk - erachter kwam dat de jaarlijkse Acht werd verreden. ‘Shit … Hup, schoenen aan. Sokken? Alle in de was. Ach, laat ook maar…’. Het kan ook op doktersvoorschrift zijn: hevige jeuk door fors eczeem. ‘Weet u, trekt u voorlopig maar geen sokken meer aan’.